Про Чорне море в цифрах

Про Чорне море в цифрах

Чорне море, як відомо, розташоване в глибині Євразії, і відноситься до категорії внутрішніх морів. Крім того, воно відноситься до басейну Атлантичного океану, і саме по водах Чорного моря проходить морський кордон між Європою і Азією. Середня глибина Чорного моря - 1300 метрів, а максимальна сягає 2211 м. Площа Чорного моря - 422 тисячі квадратних кілометрів.

Якщо говорити про рівень солоності, то Чорне море менш солоне, ніж інші. У верхніх шарах води солоність близько 18 проміле, в нижніх - 22. Якщо порівнювати з Середземним, то його солоність становить 37 проміле. Циркуляція води в Чорному морі відбувається тільки в верхніх шарах води, в яких є кисень, а значить, і життя. Припливи і відливи практично відсутні.

Температурний режим в літній час коливається від 22 до 30 градусів за Цельсієм, в зимовий же час середня температура становить приблизно + 8°C. Географічне розташування чорноморського басейну обумовлює континентальний клімат, який характерний сухим жарким літом, і вологою м'якою зимою. Середня температура в зимовий час на берегах Чорного моря становить близько -2°C (на північному узбережжі в зимові місяці температура повітря може опускатися до -30 °C), а в середині літа - + 22-24°C.

Видове різноманіття в Чорному морі представлено 270 видами водоростей і більш ніж 600 видами фітопланктону, і 2,5 тисячами видів тварин.

<< попередня новина | наступна новина >>
Забронювати номер

Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!