Основні етапи розвитку Чорного моря

Основні етапи розвитку Чорного моря

Напевно, багато хто знає, що багато мільйонів років тому вся територія, на якій знаходиться Середземне, Мармурове, Чорне, Каспійське, Азовське і Аральське моря, була покрита водою. Цей стародавній океан носив назву Тетіс. Поступово, внаслідок геологічних процесів, океан розділився на дві частини - солону західну, на території якої зараз знаходиться Середземне море, і більш прісну за рахунок стікають сюди річок - східну.

Під час утворення Альпійського хребта, близько тринадцяти мільйонів років назад, зв'язок між цими двома частинами стародавнього океану остаточно перервався. Східна частина перетворилася в опріснене Сарматське море. Приблизно 8 мільйонів років тому на тому місці, де зараз знаходяться Чорне і Каспійське моря, утворилося також досить прісне Понтійське море. Кримські і Кавказькі гори тоді були островами. З плином часу, завдяки геологічним процесам, Понтійське море розділилося на Чорне і Каспійське, яке і зараз є досить прісним. А ось Чорне море потім кілька разів з'єднувалося з солоним Середземним, в наслідок чого солоність його води різко підвищувалася, що призводило до різкої зміни і зменшення видового різноманіття флори і фауни. За геологічними мірками, останнє поєднання цих двох морів було зовсім недавно - близько 8 тисяч років тому. За припущеннями вчених, стався землетрус, результатом якого стало утворення Босфорської протоки, і, як наслідок, солона вода Середземного моря потоком хлинула в більш прісні води Чорного. Більшість прісноводних живих організмів загинуло дуже швидко, і їх розкладання викликало появу того самого сірководневого шару, який і сьогодні не дозволяє рибам жити на глибині Чорного моря.

Геологічні процеси на дні Чорного моря, і на його берегах, не припиняються і зараз. Гори піднімаються на кілька сантиметрів на рік, і в той же самий час зростає і рівень моря - до 25 см за 100 років.

<< попередня новина | наступна новина >>
Забронювати номер

Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!