Найцікавіші факти про моря і океани

Найцікавіші факти про моря і океани

Сьогодні ми поговоримо про незвичайні і цікаві властивості морської води, а також цікаві факти про моря і океани, що покривають нашу планету. Отже, перше питання, яке мучить багатьох дітей з усього світу - чому морську воду не можна пити? Вона непридатна для цих цілей через високий вміст в ній різних мінералів, для видалення яких потрібно ще більший обсяг прісної води, чим власне випитої морської. А ось пити воду, що з'явилася в результаті танення морського льоду, можна, оскільки в ній в 10 разів менше солі, ніж у морській.

Якщо говорити про цифри, то солоність морської води коливається від 9 до 60% - вона вимірюється кількістю грам солі на 1 літр морської води. Таким чином, для Чорного моря ця цифра становить 18,5%.

На морському дні у багатьох місцях планети знаходяться гідротермальні джерела, які здатні нагріти навколишні води до 400 градусів за Цельсієм, проте через високий тиску в придонних шарах, вода не закипає. Крім того, на морському дні також течуть підводні річки (одна з таких є і в Чорному морі), вода в яких може бути насичена сірководнем і володіє більшою щільністю, за рахунок чого не змішується з водами моря.

Якщо поставити собі за мету і витягнути з морської й океанічної води все золото, яке в ній є, то кожен житель планети Земля став би щасливим володарем чотирикілограмового шматка золота. На сьогоднішній день світовий океан займає 71 відсоток площі нашої планети.

<< попередня новина | наступна новина >>
Забронювати номер

Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!